Inlijsten – info


Keuze voor het inlijsten
De keus van het inlijsten is zeer persoonlijk. Een goede lijstenmaker kan u van een weloverwogen en soms verrassend advies voorzien.

Het formaat 
De papiermaten van de Pigment prints zijn overwegend gekozen op standaard lijstmaten. (Lijstmaten geven altijd de binnenkant van de lijst aan).
Dus een afbeelding van 21x21cm wordt gedrukt op een papiermaat van 34x34cm en past in een lijst van 34x34cm.
Een afbeelding van 34x34cm wordt gedrukt op een papiermaat van 50x50cm en past in een lijst van 50x50cm.
Een afbeelding van 55x55cm wordt gedrukt op een papiermaat van 70x70cm (lijst 70x70cm). Soms echter op formaat 66x66cm.
En een afbeelding met een maat van 89x89cm (de grootste Fibonacci maat die ik aanbied) wordt gedrukt op een papiermaat van 100x100cm (lijst 100x100cm).

Waarom (laten) inlijsten? 
De inkt die gebruikt wordt is zgn. pigment inkt. Die ligt als het ware óp het papier en is kwetsbaar, evenals het papier.
Een lijst geeft perfecte bescherming en is ook van waarde voor het “aanzicht” van uw print. Dus bezuinig daar niet op.
Wissellijsten zijn heel handig ; dan kunt u er t.z.t. eens een andere print in plaatsten. Nadeel is dat de lijsten aan de achterzijde niet afgesloten zijn, waardoor er stof of kleine beestjes tussen het glas en de print kunnen komen. Zelf zou ik de achterkant toch maar afplakken.
Een passe-partout of een achterliggend opvulkarton dient altijd zuurvrij te zijn. Dat geldt ook voor het evt. te gebruiken tape.

Wat voor soort glas ?
Floatglas. De meeste lijsten worden geleverd met (float)glas en dat is prima, hoewel de reflectie soms hinderlijk kan zijn.
Plexiglas/Acrylaat raad ik af, omdat het krasgevoelig is, hol of bol kan staan en soms minder helder is dan glas. Het is wel veel lichter dan glas.
True Vue Optium Museum Acrylic daarentegen is weer wel heel geschikt, maar ook een zéér kostbaar product. 
Museumglas (ook wel Art Glass genoemd) is een goede en professionele keus. Het is ontspiegeld en is UV-werend, in diverse gradatie’s.
Clarity Glas is beter, maar ook duurder en heeft een reflectie waarde van minder dan1%, dus nagenoeg “onzichtbaar”.
Ontspiegeld glas (reflection control) zou een mogelijke tussenvorm kunnen zijn. Duurder dan floatglas, maar goedkoper dan museumglas. Let er wel op dat er grote kwaliteits- en prijsverschillen in ontspiegeld glas zijn.

Kortom, laat u door uw lijstenmaker adviseren!

De pigmentkleuren van de print komen bij goed (dag)licht beter tot hun recht, maar hang de print niet in de volle zon, dat is voor geen enkel drukwerk aan te raden.
Elke papiersoort is gevoelig voor vocht. Dus een badkamer of keuken is niet echt een goede plek voor een print.